AFRYN HOUSE CARDIFF

Afryn House is a superb single residential property overlooking Cowbridge. The original single storey farmhouse was demolished to make way for the new build.

The house is a two storey building with a floor area of almost 600m2. The construction is timber frame clad externally on the ground floor with local stone and prefinished redwood shiplap cladding to the upper floor and gables. The roof was slated. All rainwater goods are aluminium, painted to match the other external finishes.

The external windows and doors are fabricated from sustainable timber, with double glazed units. The accommodation consists of seven bedrooms
(two with dressing rooms) with six bathrooms and two cloakrooms, two kitchens, utility room, four living rooms / study rooms and with an annexed plant room and store.

The house was designed for an extended family and the main hall separates the two living areas. This hallway incorporates a wide hardwood staircase leading onto a landing area with a high vaulted ceiling and balconies overlooking the surrounding countryside to both the East and West. This main staircase provides access to five of the bedrooms and a second staircase provides access to the other two bedrooms.

The building was designed and constructed to Code for Sustainable Homes Level 3+.

LABC Cymru Vale of Glamorgan Council Building
Excellence Award 2015 – Winner for “New Individual
Dwelling”, LABC Cymru South Wales Regional Building
Excellence Award 2015 – Winner of “Best New Home”.

CLIENT:
Simon and Sarra Easterby

VALUE:
£700,000

CONTRACT:
NEC 3 OPTION C

ARCHITECT:
1010 Architects

M&E ENGINEER:
Saba Consult

Next PostPrevious Post