COURTYARD INFILL DEVELOPMENT

The Grade II Listed National Library of Wales has expanded its storage facilities through an innovative construction project that makes use of redundant space.

The Courtyard Infill project has seen the creation of a six-storey steel-framed archive store installed in an irregular triangular void, a former courtyard, surrounded on three sides by existing library buildings.

The construction of the new build follows the structure of the surrounding buildings with the exception of the top floor, which rises above the surrounding rooftops to create extra capacity.

The six floors of the completed infill building are to be shared between the National Library of Wales and the Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales, who will move archive material to the library from their existing home in Aberystwyth.

The requirement for the library to remain open throughout the build meant that all construction materials had to be brought in through a single doorway. In addition to the issue of access, the irregular floor plate of the new build set a number of challenges for the installers.

CLIENT:
National Library of Wales

VALUE:
£1.7m

CONTRACT:
JCT Intermediate Building Contract with Contractor’s Design

ARCHITECT:
B3 Architects

CIVIL & STRUCTURAL ENGINEER:
Mott MacDonald

Next PostPrevious Post